VasútmodellekPőrekocsik » Teleszkóptetős teherkocsi - 477004

Teleszkóptetős teherkocsi - 477004

Kategória:Különleges építésű, teleszkóptetős, lemeztekercs szállító teherkocsi
Cikkszám:477004
Vasút:MÁV
Sorozatjel :Shimms
Pályaszám:31 55 477 0 006-4
Korszak:V.
Gyártó:ALBERT-MODELL
Állapota:Archív
Nyomtáv:H0
Fogyasztói ár:12 000,- Ft
Leírás:

Tudomásunk szerint a teleszkópos kocsik története 1997 június közepén kezdődött, amikor három vállalat (Dunaferr Rt., MÁV Rt., Ganz-Hunslet Vasúti Járműgyár Rt.) szerződést írt alá a korábban nehéz, harci járművek szállítására alkalmas Slmmps (még korábban Rmms) lengyel gyártású pőrekocsik átalakítására.

Az acél szerkezetű, teleszkóptetős, különleges építésű lemeztekercs szállító teherkocsikból 60 darab készült, 20 darab a Shimms típusból és 40 darab a Shimmns típusból. A kocsik ütközők közötti hossza 12,24 méter a királycsapok távolsága 7 méter, a kocsik önsúlya 25 tonna.

A pőrekocsik átalakítása és a lemeztekercsek szállításához szükséges „belső bölcsők” kialakítása, a homlokfalak és teleszkóptetők a Dunaferr Rt. alapanyagainak felhasználásával készült.

A Ganz-Hunslet Rt. 1998 január elején kezdte meg és 1998 november közepén fejezte be az átalakításokat.

Ezek a kocsik beváltották a tervezők elgondolásait. A mai napig rendszeresen közlekednek a hazai és nemzetközi vasútvonalakon, legtöbbször irányvonatokban, ritkábban vegyes tehervonatokban. A kocsik végigélték a felirat változásokat, így létezett (létezik) belőlük MÁV, H-MÁV, H-MÁVC, H-RCH jelű is.


Archív termék, már nem rendelhető!