VasútmodellekElhúzható ponyvatetős teherkocsik » Elhúzható ponyvatetős kocsi - 081004

Elhúzható ponyvatetős kocsi - 081004

Kategória:Különleges építésű, elhúzható ponyvatetős, magas oldalfalú, nyitott teherkocsi
Cikkszám:081004
Vasút:MÁV
Sorozatjel :Tams
Pályaszám:31 55 0810 093-2
Korszak:V.
Gyártó:ALBERT-MODELL
Állapota:Archív
Nyomtáv:H0
Fogyasztói ár:12 000,- Ft
Leírás:

Információink szerint a 2000 évek elején merült fel a MÁV részéről az ötlet, hogy a klasszikusnak számító eltolható tetejű, kéttengelyes Tcs kocsik kiváltásával miként lehetne a fuvaroztatók igényeit mind jobban kielégíteni. A kéttengelyes - vasúti zsargonban a csak „kis kocsiknak” elnevezett - Tcs elvesztette jelentőségét. A fuvarozók a kocsit kis terhelési határa és elavult tetőszerkezete miatt egyre ritkábban használták a fuvarfeladatok végrehajtásában.

A MÁV több lehetőséget megvizsgált a négytengelyes nyitott teherkocsipark (Eaos, Eams, 084, illetve 081 fő és melléksorozat) vonatkozásában. Mivel nagyszámú fölösleges ponyva volt MÁV állagban, joggal merült fel a gondolat, hogy az átalakításra váró nyitott, négytengelyes, magas oldalfalú, nagy terhelési határú teherkocsik e ponyvák felhasználásával készülnek el.  A Tams 081 fő és melléksorozatú kocsik végül Eams kocsik átalakításával születtek. A MÁV részéről megrendelt átalakított kocsik száma 150 darab volt. A munkák nagy részét a szombathelyi Vasjármű Járműjavító üzem végezte el. A kocsiszekrény felső keretén a ponyva elhúzását biztosító sínpályát alakították ki, míg a kocsi egyik homlokfalán az elhúzott ponyva tartószerkezete, másik oldalán pedig a működtető szerkezet került kialakításra. A kocsik ajtóinál is változások történtek, az oldalankénti kettő dupla ajtót lecserélték oldalanként egy darab fél ajtólaposra. Ezzel a megoldással kizárták annak lehetőségét, hogy targoncával a kocsik belső rakodófelületén sérülések keletkezzenek.

Ennél a speciális kocsi típusnál is leírható a teleszkópos kocsiknál történt megállapítás, miszerint a Tams kocsik napjainkban is rendszeresen közlekednek hazai és nemzetközi vasútvonalakon, nagyobb számban irányvonatok kisebb számban vegyes tehervonatokban. A kocsik végigélték a feliratváltozásokat, úgy, mint MÁV, H-MÁV, H-MÁVC, H-RCH.


Archív termék, már nem rendelhető!